Zapiekanka z kaszą jaglaną a’la szarlotka

Prosta zapiekanka na słodko a’la szarlotka. Jabłka i śliwki  zapieczone z kaszą jaglaną pod dużą ilością chrupiącej kruszonki. 

IMGP3875jabł sernik (1) jabł sernik (2) IMGP3765

Składniki:

2 kg jabłek (u mnie papierówki)

14-16 śliwek

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1/2 szklanki rodzynek

3/4 szklanki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cynamonu

Składniki kruszonkę:

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

50 g masła

Dodatkowo:

masło do wysmarowania formy

bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Formę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Odstawiamy. Jabłka obieramy ze skórek, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Śliwki kroimy na połówki, wyciągamy pestki i kroimy w kostkę. W większej misce mieszamy pokrojone owoce z ugotowaną kaszą jaglaną, cukrem, rodzynkami i cynamonem. Farsz przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i przygotowujemy kruszonkę.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier  i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką tworząc okruchy. Kruszonką posypujemy farsz, a następnie zapiekanke/ciasto pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 st. C. Zapiekankę podajemy na ciepło np. z gałką lodów lub na zimno z cukrem pudrem bądź odrobina bitej śmietany.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Zapiekanka z kaszą jaglaną a’la szarlotka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa