Zapiekanka z kaszą jaglaną a’la szarlotka
Prosta zapiekanka na słodko a’la szarlotka. Jabłka i śliwki zapieczone z kaszą jaglaną pod dużą ilością chrupiącej kruszonki.
Składniki:
2 kg jabłek (u mnie papierówki)
14-16 śliwek
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki rodzynek
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Składniki kruszonkę:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
50 g masła
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Formę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Odstawiamy. Jabłka obieramy ze skórek, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Śliwki kroimy na połówki, wyciągamy pestki i kroimy w kostkę. W większej misce mieszamy pokrojone owoce z ugotowaną kaszą jaglaną, cukrem, rodzynkami i cynamonem. Farsz przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i przygotowujemy kruszonkę.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką tworząc okruchy. Kruszonką posypujemy farsz, a następnie zapiekanke/ciasto pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 st. C. Zapiekankę podajemy na ciepło np. z gałką lodów lub na zimno z cukrem pudrem bądź odrobina bitej śmietany.
pysznie i zdrowo 🙂