Pesto
Pesto idealne nie tylko do makaronów czy do gniocchi np. ziemniaczanych, ale również świetnie się sprawdza, jako smarowidło do chleba, baza do pizzy (zamiast sosu pomidorowego), a nawet dodatek do mięs i serów.
Składniki:
1 pęczek bazylii (doniczka)
1 ząbek czosnku
garść obranych pistacji
50 g potartego twardego sera (cheddar)
5 łyżek oliwy extra vergine
sól morska, pieprze do smaku
Wykonanie:
Bazylię myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Czosnek i orzechy obieramy. Wszystkie składnik umieszczamy w moździerzu, dodajemy oliwę, sól, pieprz oraz ser i ucieramy do uzyskania w miarę jednolitej masy (zamiast moździerza można urzyć malaksera). Pesto przechowujemy w zamknietym pojemniku lub słoiczku w lodówce.
Smacznego!
Dodaj komentarz