Przekładaniec gruszkowo – lawendowy

Puszysty biszkopt przełożony kremem o smaku jesieni … budyniowa masa  z dodatkiem puree z gruszek, białej czekolady i delikatną nutą pachnącej lawendy.

gruszkowy przekłada (28) gruszkowy przekłada (14)jabł dynia 2 (3) gruszkowy przekłada (42)

Składniki na biszkopt:

4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

½ szklanki mąki pszennej tortowej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

¾ szklanki cukru

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka octu

Składniki na puree z gruszek

4 średnie gruszki

1 1/2 szklanki wody

1 anyż gwiazdkowaty

2 gałązki lawendy

kawałek kory cynamonu

2 łyżki cukru

Składniki na krem gruszkowo – lawendowy:

puree z gruszek

1 budyń śmietanowy ugotowany z 400 ml mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

100 g białej czekolady

100 g masła

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Wykonanie biszkopt:

Do mniejszej miski przesiewamy mąk i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dosypujemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki i ocet. Puszyste ciasto przekładamy na blachę (22 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Wykonanie krem:

Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Gruszki przekładamy do rondla, zalewamy wodą i dodajemy cukier, anyż, cynamon oraz lawendę. Gotujemy do miękkość. Gruszki wyciągamy z syropu, w którym się gotowały i blendujemy na gładkie puree.

Mleko wlewamy do rondla, odlewamy ok.150 ml do większego kubka lub miseczki, dodajemy proszek budyniowy oraz dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, a następnie energicznie mieszając wlewamy rozrobioną w miseczce mieszaninę. Powstały budyń powinien być bardzo gęsty. Do gorącego budyniu dodajemy połamaną czekoladę mieszając do czasu, aż czekolada się rozpuści. Następnie wmieszujemy puree z gruszek i odstawiamy do wystudzenia.  Do zimnej masy budyniowo-gruszkowej dodajemy masło, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na dolny blat rozkładamy przygotowana masę gruszkowo-lawendową i przykrywamy drugim blatem ciasta. Przekładańca wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

2 odpowiedzi na „Przekładaniec gruszkowo – lawendowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa