Sos karmelowy
Sos karmelowy domowej roboty! Wspaniały do ciast oraz deserów zarówno tych na zimno i na ciepło! Zachęcam do przygotowani! Sos można przechowywać w lodówce do 2 tygodni oczywiści, jeśli tak długo wytrwa :-).
Składniki:
1 szklanka cukru (ok.220 g)
1/4 szklanki wody
50 g masła
170 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
Opcjonalnie:
szczypta soli morskiej
Wykonanie:
W małym rondlu zagotowujemy wodę z cukrem, mieszamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 15 – 20 minut (nie mieszamy), aż cukier zacznie się karmelizować (nabierać złotego koloru). Rondel zestawimy z ognia, dolewamy śmietanę i dodajemy masło, mieszamy (uwaga! masa po ododaniu śmietany będzie się mocno pienić). Wstawiamy na palnik dodajemy sól i zagotowujemy, a następnie odstawimy do przestygnięcia. Przechowujemy w lodówce, ale na ok. 30 minut przed zastosowaniem wyjmujemy z lodówki.
Smacznego!
Dodaj komentarz