Sos karmelowy

Sos karmelowy domowej roboty! Wspaniały do ciast oraz deserów zarówno tych na zimno i na ciepło! Zachęcam do przygotowani! Sos można przechowywać w lodówce do 2 tygodni oczywiści, jeśli tak długo wytrwa  :-).

sernik dyniowy (51)

Składniki:

1 szklanka cukru (ok.220 g)

1/4 szklanki wody

50 g masła

170 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

Opcjonalnie:

szczypta soli morskiej

Wykonanie:

W małym rondlu zagotowujemy wodę z cukrem, mieszamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 15 – 20 minut (nie mieszamy), aż cukier zacznie się karmelizować (nabierać złotego koloru). Rondel zestawimy z ognia, dolewamy śmietanę i dodajemy masło, mieszamy (uwaga! masa po ododaniu śmietany będzie się mocno pienić). Wstawiamy na palnik dodajemy sól i zagotowujemy, a następnie odstawimy do przestygnięcia. Przechowujemy w lodówce, ale na ok. 30 minut przed zastosowaniem wyjmujemy z lodówki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa