Sernik z białą czekoladą i orzechami w karmelu
Puszysty sernik z dodatkiem białej czekolady … polany sosem karmelowym z dużą ilością prażonych orzeszków arachidowych.
Składniki spód:
175 g pełnoziarnistych herbatników
30 g masła
Masa serowa
1 kg twarogu półtłustego
200 g białej czekolady
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
Na wierzch masy serowej:
2 szklanki orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych
1 ½ szklanki sosu karmelowego z tego przepisu
Wykonanie:
Spód:
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy roztopione masło i miksujemy. Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając spód palcami.
Masa serowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę.
Twaróg blendujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i roztopioną czekoladę a następnie po jednym jajku. Zawsze blendujemy do połączenia składników. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!
Na ciasteczkowy spód przekładamy masę serową, wierzch wyrównujemy i pieczemy 20 min. w rozgrzanym piekarniku do 170 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę to 120 st. C i pieczemy 90 min. Upieczony sernik studzimy w piekarniku, a następnie, przed podaniem, kilkanaście godzin schładzamy w lodówce.
Na wystudzony sernik wylewamy sos karmelowy wymieszany z prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Genialne! A czy ser z wiaderka będzie dobry?
Tak, dobrej jakości też będzie ok.
Wygląda obłędnie 🙂
Sernik jest pyszny! Masła do spodu dodałam z łyżkę więcej żeby był trochę mniej sypki, a jak ktoś nie lubi robić zapasów to karmelu z tego przepisu wystarczy zrobić z połowy składników. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za świetny przepis na dobry początek dnia 🙂
Dzięki:) Cieszę się, że smakuje! Miłego dnia!
Hej. Czy sernik ten można piec w kąpieli wodnej, żeby uniknąć pęknięć i opadania ciasta? Jeśli tak to jaki ma być czas i temperatura pieczenia?
Pozdrawiam! 🙂
Witam, myślę że można, chociaż nie próbowałam, ale piekarnik nagrzać 160 st i piec jakieś 1 godz 30 min