Ravioli ze szpinakiem i fetą
Pierożki ze szpinakiem i serem feta podane z oliwą i czosnkiem.
Składniki na ciasto:
350 g mąki pszennej poznańskiej
2 jajka
½ łyżeczki soli
8-10 łyżek gorącej wody
Składniki na farsz:
450 g szpinaku może być mrożony
200 g sera feta
2 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
3-4 łyżki oliwy extra vergine
Wykonanie farsz:
Szpinak rozmrażamy, przekładamy na patelnie doprowadzamy do wrzenia, staramy się, aby jak najwięcej wody odparowało. Do szpinaku rozkruszamy fetą, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy, aby ser się ładnie rozpuścił i połączył ze szpinakiem. Pod koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Wykonanie ciasto:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Na środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto dodając stopniowo wodę. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto zawijamy w folie i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby zmiękło. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część cienko rozwałkowujemy na dwa tej samej wielkości prostokąty, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Na jednej części ciast rozkładamy po łyżeczce farszu. Ciasto wokół farszu smarujemy pędzlem wodą. Przykrywamy drugim płatem ciasta i delikatnie przyciskamy, a następnie radełkiem wykrawamy kwadraty.
Ravioli wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 1 minuty po czasie jak wypłyną na wierzch. Odcedzamy z wody i przekładamy na patelnię, na której między czasie rozgrzaliśmy oliwę z płatkami czosnku. Ravioli podsmażamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Podajemy prosto z patelni.
Smacznego!
Dodaj komentarz