Kruche ciasteczka (przez maszynkę)
Smaki dzieciństwa … kruche ciasteczka robione przez maszynkę 🙂
Składniki:
350 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
3 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy na środku robimy wgłębienie i dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło oraz jogurt naturalny. Ciasto zagniatamy, owijamy folią spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę ze specjalną nakładka do robienia ciastek. Ciasteczka układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w małych odstępach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok.15 minut (do czasu aż ładne się zarumienią). Z przepisu wyjdą dwie duże blachy ciasteczek.
Smacznego!
Dodaj komentarz