Panna cotta piernikowo-kawowa

Panna cotta z nutą piernika … delikatny świąteczny deser, polecam!

panna cotta piernikowo-kawowa (15)panna cotta piernikowo-kawowa (5) panna cotta piernikowo-kawowa (24)

Składniki warstwa śmietanowa:

500 ml śmietany kremówki (36%)

500 ml mleka (3,2%)

3/4 szklanki cukru

5 łyżeczek żelatyny w proszku

6 łyżeczek zimnej wody

1 łyżeczka mocnego alkoholu np. whisky

Składniki warstwa piernikowo-kawowa:

1 ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej

½ łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

2 łyżeczki cukru

120 ml gorącej wody

1 łyżeczka żelatyny

1 łyżeczka zimnej wody

Wykonanie warstwa piernikowo-kawowa:

Żelatynę zalewamy zimną woda, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie do szklanki wsypujemy kawą, przyprawę do piernika oraz cukier. Zalewamy gorąca wodą i mieszamy, a następnie dodajemy żelatynę. Mieszamy, aby żelatyna się dokładnie rozpuściła. Mieszaninę przelewamy do 6 filiżanek i wstawiamy do lodówki, aby stężała.

Wykonanie warstwa śmietanowa:

Żelatynę zalewamy dwiema łyżeczkami zimnej wody, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie w rondlu podgrzewamy mleko i śmietanę, wsypujemy cukier, energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Do rondla dodajemy alkohol, całość zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy do czasu, aż żelatyna się rozpuści. Mieszaninę odstawimy, aby przestygła, a następnie wlewamy do filiżanek, na stężały spód piernikowo-kawowy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Panna cottę podajemy w filiżankach lub na talerzykach (filiżanki zamaczamy na kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie delikatnie podważamy nożem i przekładamy na talerzyk).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa