Ryba po grecku
Ryba po grecku … danie nie tylko wigilijne.
Składniki:
1 kg filetów rybnych (dorsz, mintaj)
1 kg marchwi
10 pietruszek
2 selery
3 cebule
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
sok z połówki cytryny
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia (ok.100 ml)
ok. ¾ szklanki wody
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Odstawiamy.
Ryby solimy i smażymy na oleju. Układamy na spodzie naczynia. Odstawiamy.
Na oleju, na którym smażyły się ryby podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Przekładamy do większego garnka. Dodajemy warzywa i podsmażamy. Następnie podlewamy wodą, dodajemy paprykę, musztardę, cukier, liść laurowy i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą potrawą przykrywamy ryby i odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!
Dodaj komentarz