Pączki pieczone

Ciekawa alternatywa dla pączków smażonych na głębokim tłuszczu … PĄCZKI PIECZONE … można powiedzieć dietetyczne;)

pączki pieczone (4)pączki pieczone (1)

Składniki na ok. 20-24 pączki

410 g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania

250 ml mleka

50 g świeżych drożdży

100 g masła

2 jajka

100 g cukru

Dodatkowo:

300 ml powideł śliwkowych, lub konfitury np. różanej

¾ szklanki cukru pudru

2-3 łyżki gorącej wody

Wykonanie:

Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, zalewamy ciepłym mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę ze szczypta soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy jajka. W garnku podgrzewamy mleko z masłem i cukrem. Do mąki wlewamy dobrze ciepłe (niegorące) mleko z rozpuszczonym masłem i cukrem, dodajemy zaczyn drożdżowy. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem (używając haka do wyrabiania ciasta). Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne przykrywamy je ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Delikatnie rozciągami rękoma oprószonymi mąką, aż ciasto na całej powierzchni będzie miało minimum 1 cm grubości. Za pomocą obręczy lub szklanki wycinamy krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżeczce powideł, składamy na pół zlepiając brzegi, a następnie podwijamy ciasto pod spód i układamy na dużej blasze w papilotkach. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki wstawiamy na nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 -17 minut, aż się ładnie zarumienią.

Jeszcze ciepłe lukrujemy (cukier puder + gorąca woda).

Smacznego!

pączki pieczone (37) pączki pieczone (35)

 

 

 

2 odpowiedzi na „Pączki pieczone”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa