Muffiny owsiane (mocno czekoladowe)
Zdrowe muffiny z mąki owsianej z dodatkiem otrębów pszennych i kakao. Idealne na drugie śniadanie. Bardzo syte i dodające energii, dzięki sporej ilości kakao świetnie wpływają także na nasze samopoczucie i koncentrację.
Składniki:
1 ½ ( 200 g) szklanki mąki owsianej
1 (40 g) szklanka otrąb, dałam pszenne
½ szklanki płatków owsianych (50g)
¾ szklanki cukru trzcinowego (130g)
100 g roztopionego masła
1 jajko
ok. 250 ml mleka
3 kopiaste łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
100 g gorzkiej czekolady min. 70%
Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki 30-36%
migdały w płatkach do posypania
Wykonanie:
W większej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, płatki owsiane, otręby, cukier, proszek, sodę i kakao. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem i roztopionym masłem. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając niedbale, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Ciasto przekładamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami lub kawałkami papieru do pieczenia (do ¾ wysokości). Muffiny wstawimy do nagrzanego do 170 st. C. piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, tj. ok. 18-19 min.
Jeszcze ciepłe polewamy roztopioną w kąpieli wodnej, wraz z śmietaną, czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Ile dodać mleka? Bo w składnikach nie jest podane, a później jest wspomniane. Pozdrawim
Witam, mleka ok. 250 ml, ciasto powinno być dość gęste. Pozdrawiam