Oponki serowe
Jutro Tłusty Czwartek! Może się skusicie na puszyste oponki serowe?
Składniki:
400 g twarogu tłustego albo półtłustego
400 g mąki pszennej + mąka do podsypania
½ szklanki cukru
180 g jogurtu naturalnego gęstego
2 jajka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
W misce blendujemy twaróg na gładką masę. Dodajemy mękę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy. Następnie wbijamy jajka, dodajemy jogurtu i cukier. Ciasto zagniatamy w razie potrzeby dodajemy odrobine mąki. Masę przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Delikatnie ją rozwałkowujemy, aż ciasto na całej powierzchni będzie miało minimum 1 cm grubości. Za pomocą obręczy lub szklanki wycinamy krążki, a następnie w każdym krążku za pomocą np. kieliszka wycinamy mniejsze kółko. Pozostałości ciasta delikatnie wyrabiamy, ponownie rozpłaszczamy i wycinamy krążki. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Idealna temperatura tłuszczu to ok. 175 st. C. Najlepiej zmierzyć ją termometrem cukierniczym, lub metodą mniej dokładną, wrzucić kawałek ciasta, jeśli tłuszcz wokół ciast zacznie od razu „bąbelkować” temperatura jest odpowiednia.
Podczas pieczenia należy również kontrolować temperaturę, w razie potrzeby należy zmniejszać bądź zwiększać moc palnika.
Smacznego!
Dodaj komentarz