Placki ziemniaczane z pikantnym paprykowym sosem
Składniki na placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
1 mała cebula
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
sól
pieprz
Składniki na sos:
2 duże papryki
4 cebule
300 g mięsa wieprzowego (karkówka, szynka)
kilka pieczarek
1 papryczka chili
3 łyżki oleju do smażenia
½ szkl. wody lub bulionu
1 łyżeczka suszonego majeranku
½ szkl. śmietany 18%
2 płaski łyżki mąki
natka pietruszki
pieprz
sól
Wykonanie sos:
Mięso myjemy, kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażymy na patelni. Gdy mięso się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, papryczkę chili, majeranek, smażymy kilka minut aż cebula się zeszkli. Do mięsa i cebuli dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki, całość podlewamy ½ szkl. wody, dusimy pod przykryciem ok. 10 – 15 min. Gdy mięso i warzywa zmiękną do sosu wlewamy śmietanę rozrobioną z mąką. Całość mieszamy i zagotowujemy.
Placki ziemniaczane
Ziemniaki zcieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy jajko, mąki oraz posiekaną cebulkę całość mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, placki smażymy z każdej strony na złoty kolor, podajemy polane sosem i posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Dodaj komentarz