Chleb pełnoziarnisty na drożdżach

Domowy wypiek  … chleb pełnoziarnisty! Chrupiąca skórka, mięciutki środek. Proste i szybkie wykonanie! Ulubiony chleb mojego męża 🙂 … bardzo często gości na naszym stole. Polecam!

chleb pełnoziarnisty na drozdżach opis (2) chleb pełnoziarnisty na drożdżach (16)  Składniki:

1 kg mąki pełnoziarnistej

7 g drożdży instant

1/2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

800 ml letniej wody

Wykonanie:

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól i cukier. Składniki mieszamy i dolewamy wody. Ciasto wyrabiamy ręką lub za pomocą miksera z końcówką haka.

Odstawiamy na 15 minut.

Duża keksówkę smarujemy olejem. Przekładamy do niej ciasto i odstawiamy na 30 minut, aby ciasto podrosło.

Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. wstawiamy chleb i pieczemy 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa