Chleb pełnoziarnisty na drożdżach
Domowy wypiek … chleb pełnoziarnisty! Chrupiąca skórka, mięciutki środek. Proste i szybkie wykonanie! Ulubiony chleb mojego męża 🙂 … bardzo często gości na naszym stole. Polecam!
1 kg mąki pełnoziarnistej
7 g drożdży instant
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
800 ml letniej wody
Wykonanie:
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól i cukier. Składniki mieszamy i dolewamy wody. Ciasto wyrabiamy ręką lub za pomocą miksera z końcówką haka.
Odstawiamy na 15 minut.
Duża keksówkę smarujemy olejem. Przekładamy do niej ciasto i odstawiamy na 30 minut, aby ciasto podrosło.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. wstawiamy chleb i pieczemy 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Smacznego!
Dodaj komentarz