Pieczone ziemniaki
Zapiekane ziemniaki … z rozmarynem i oregano … idealny dodatek do dań z grilla.
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 łyżki oleju rzepakowego
sól morska
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka rozmarynu
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do czasu aż będą prawie miękkie. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C (funkcja grill z termoobiegiem). Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy jedną łyżką oleju. Ziemniaki odcedzamy przekładamy na deskę i kroimy na ćwiartki. Ziemniaki przekładamy na blachę solimy, posypujemy oregano i rozmarynem, skrapiamy olejem, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut do czasu aż się ładnie zarumienią i staną się chrupiące.
Smacznego!
Dodaj komentarz