Dietetyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i marchewką
Zdrowe, dietetyczne ciasteczka bez grama mąki. Osłodzone odrobiną ksylitolu i naturalną słodyczą jabłek. Pachnące cynamonem. Szybkie i proste w wykonaniu. Idealne do koszyka na wiosenne piknikowanie.
Składniki na ok.32 ciastka:
2 szklanki płatków owsianych (180g)
1 szklanka płatków jaglanych (80g)
½ szklanki ziaren słonecznika (50g)
1 garść rodzynek
3 łyżki mielonego lnu złocistego
4 łyżki cukru brzozowego (ksylitol)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 duża marchewka (ok. 180g)
2 średniej wielkości jabłka
3 jajka
1/3 szklanki oleju
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termoobiegiem. Dwie duże blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Jabłka i marchew myjemy i obieramy. Jabłka ścieramy na tarce o grubszych oczkach, marchew o mniejszych. Odstawiamy.
Do większej miski wsypujemy suche składniki. Mieszamy. W mniejszej misce roztrzepujemy jajka z ksylitolem i olejem. Płynne składniki dodajemy do suchych, mieszamy a następnie dodajemy potarte jabłka i marchewkę. Składniki dokładnie mieszamy i za pomocą łyżki wykładamy na przygotowane blachy, formując zgrabne ciasteczka.
Ciasteczka wstawiamy do piekarnika (polecam piec każdą blachę osobno) i pieczemy ok. 20 minut, do czasu aż się ładnie zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.
Smacznego!
Wyglądają cudnie! Chętnie wypróbuję przepis 🙂
Wypróbowałam 🙂 Troszkę zmodyfikowałam przepis ze względu na brak płatków jaglanych, ale reszta pozostała bez zmian. Wyszły przepyszne! Dziękuję za przepis 🙂