Naleśniki szpinakowe
Zielone, wiosenne naleśniki … ze sporą porcją szpinaku, który w smaku nie jest jednak wyczuwalny. Myślę, że to smaczny sposób na przemycenia dzieciom tego zielonego, zdrowego specyfiku, zwłaszcza, że naleśniki równie dobrze smakują ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami 🙂 .
Składniki na ok. dużych 7 naleśników:
ok. 100 g szpinaku (tj. ok. 10 brykietów szpinaku rozdrobnionego, rozmrożonego)
1 jajko
150 ml wody
100 ml mleka
ok.140 g mąki pszennej
szczypta soli
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy przekładamy do wysokiego naczynia. Do szpinaku wbijamy jajko, dodajemy wodę, mleko, mąką i szczyptę soli. Wszystkie składniki blendujemy do czasu aż, ciasto stanie się gładkie, a szpinak całkowicie rozdrobni. Ciasto powinno być dość płynne, powinno swobodnie rozlewać się na patelni. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę wody lub mąki w przypadku gdy będzie za gęste. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni o nieprzywieralnej powierzchni.
Naleśniki podajemy ze słodkimi bądź wytrawnymi dodatkami.
Smacznego!
Cudny kolor mają te naleśniki 🙂
smaczne, wszyscy się zajadali 🙂