Torcik owocowo – jogurtowy z bezikami
Lekki, orzeźwiający deser owocowy na ciasteczkowym spodzie z jogurtową warstwą i galaretką malinową. Idealny z dodatkiem słodkich bezików.
Składniki na ciasteczkowy spód:
20 ciasteczek Oreo lub innych kruchych ciastek
1 łyżka miękkiego masła
Składniki na owocową warstwę:
400 g truskawek
100 g borówek
200 g malin
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżeczki zimnej wody
Składniki na jogurtową warstwę:
400 g jogurtu naturalnego
4 łyżki płynnego miodu
150 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki zimnej wody
Składniki na wierzchnią warstwę:
200 ml soku z malin (u mnie sok z zeszłorocznych zapasów)
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki zimnej wody
Dodatkowo:
kilka bezików np. z tego przepisu
kilka listków mięty do dekoracji
Wykonanie:
Formę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.
Ciasteczka przekładamy do malaksera, dodajemy masło i miksujemy do czasu uzyskania piaskowej masy. Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając spód. Wstawiamy do lodówki.
Warstwa owocowa:
Żelatynę przesypujemy do malej filiżanki lub miseczki i zalewamy wodą. Odstawiamy.
Truskawki pozbawiamy szypułek. Wszystkie owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do rondla i blendujemy. Następnie zblendowane owoce zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy energicznie do czasu, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa będzie zimna przelewamy ją na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Warstwa jogurtowa:
Żelatynę zlewamy zimną wodą. Odstawiamy.
W małym rondlu zagotowujemy śmietanę, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy, do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do większego naczynia przekładamy jogurt i płynny miód. Miksujemy, a następnie dolewamy śmietanę z żelatyną. Jeszcze chwilę miksujemy i przelewamy na owocową warstwę. Odstawiamy do lodówki.
Warstwa z soku malinowego:
Żelatynę zlewamy zimną wodą. Odstawiamy.
Sok z malin przelewamy do rondla, zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy, do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Na stężałą już warstwę jogurtową przelewamy przestudzony sok z malin. Odstawiamy do lodówki.
Torcik przed podaniem dekorujemy bezikami i listkami mięty.
Smacznego!
Piękny… nic dodać nic ująć