Lody czekoladowe z bakaliami
Lody czekoladowe domowej roboty! Bardzo słodkie o idealnej kremowej konsystencji … na bazie mleka skondensowanego i śmietany z dodatkiem bakalii, gorzkiej czekolady i ciasteczek. Bardzo proste wykonanie!
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g)
500 ml śmietany kremówki 36 %
3 łyżki kakao
100 g gorzkiej czekolady
50 g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej
50 g herbatników
Wykonanie:
Herbatniki rozkruszamy, rodzynki, czekoladę i skórkę pomarańczową siekamy na mniejsze kawałki. Odstawiamy.
Mleko i śmietana powinny być dobrze schłodzone.
Do miski przekładamy mleko skondensowane, dodajemy kakao i miksujemy około 2 minut, aby masa się napowietrzyłam. Odstawiamy. W innym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę, następnie dodajemy ją w dwóch partiach do masy z mleka i kakao. Delikatnie mieszamy szpatułka. Na koniec dodajemy bakalie i herbatniki. Mieszamy i przekładamy do pojemnika. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.
Smacznego!
Dodaj komentarz