Jarmuż z jajkiem
Młode liście jarmużu prosto z ogrodu 🙂 … podsmażone na patelni z odrobiną masła … dla mnie, same już smakują wyśmienicie … z dodatkiem jajka …pycha!
Składniki (porcja dla jednej osoby):
7-8 liści młodego jarmużu
1 jajko
sól morska
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju
Wykonanie:
Liście jarmużu dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wykrawamy twarde części a następnie liście rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło z olejem. Wrzucamy jarmuż i smażymy do miękkości. Następnie liście odsuwamy na bok i wbijamy jajko. Smażymy do czasu aż białko się zetnie. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z młodymi ziemniakami lub kromką razowego pieczywa.
Smacznego!
Dodaj komentarz