Deser jogurtowo-owocowy z quinoa
Warstwowy deser na bazie jogurtu naturalnego z masą z komosy ryżowej, banana i awokado … z borówkami zalanymi syropem z agawy i świeżymi malinami.
Składniki na 3 porcje:
½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
½ awokado
1 banan
¼ szklanki soku jabłkowego
400 g jogurtu naturalnego, gęstego
150 g borówek
100 g malin
ok. 50 ml syropu z agawy
Dodatkowo:
liście świeżej mięty
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia przekładamy ugotowana komosę ryżową, awokado i banana, wlewamy sok jabłkowy i blendujemy na gładką masę. Masę przekładamy na dno szklanek. Następnie do każdej szklanki przekładamy po 2 łyżki jogurtu naturalnego. Wsypujemy borówki i zalewamy je syropem z agawy. Układamy kolejną warstwę z jogurtu. Na wierzch układamy maliny. Dekorujemy kilkoma borówkami i listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Wygląda przepysznie! Czy to jest quinoa biała? Czy inne też mogą być? 🙂
Dałam białą żeby uzyskać zielonkawy kolor awokado ale czarna też może być. Pozdrawiam:-)