Frytki z batatów
Bataty … pokrojone, obtaczane w oliwie z dodatkiem czosnku i przypraw … upieczone z gałązką świeżego rozmarynu i główką czosnku … pyszna przekąska lub dodatek do dań mięsnych i rybnych.
Składniki:
2 duże bataty
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
pieprz, świeżo mielony
sól morska
½ łyżeczki oregano
2 małe ząbki czosnku do marynaty
kilka gałązek rozmarynu
cała główka czosnku
Wykonanie:
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Do większej miski wlewamy oliwę, dodajemy świeżo mielony pieprz , sól morską oraz oregano. Dwa ząbki czosnku rozgniatamy, obieramy ze skórki i dodajemy do marynaty. Mieszamy i odstawiamy.
Bataty obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki a następnie w słupki. Warzywa wrzucamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy. Bataty rozkładamy na blasze, dokładamy gałązki rozmarynu oraz przekrojoną główkę czosnku, którą skrapiamy przed pieczeniem oliwą. Warzywa pieczemy w piekarniku w 180 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz