Frytki z batatów

Bataty … pokrojone, obtaczane w oliwie z dodatkiem czosnku i przypraw … upieczone z gałązką świeżego rozmarynu i główką czosnku … pyszna przekąska lub dodatek do dań mięsnych i rybnych.

 pieczone bataty (1)

Składniki:

2 duże bataty

4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

pieprz, świeżo mielony

sól morska

½ łyżeczki oregano

2 małe ząbki czosnku do marynaty

kilka gałązek rozmarynu

cała główka czosnku

Wykonanie:

Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.

Do większej miski wlewamy oliwę, dodajemy świeżo mielony pieprz , sól morską oraz oregano. Dwa ząbki czosnku rozgniatamy, obieramy ze skórki i dodajemy do marynaty. Mieszamy i odstawiamy.

Bataty obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki a następnie w słupki. Warzywa wrzucamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy. Bataty rozkładamy na blasze, dokładamy gałązki rozmarynu oraz przekrojoną główkę czosnku, którą skrapiamy przed pieczeniem oliwą. Warzywa pieczemy w piekarniku w 180 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa