Rurki z ciasta filo z nadzieniem daktylowo-orzechowym
Cudownie chrupiące warstwy ciasta filo … słodkie nadzienie z suszonych daktyli, orzechów i rodzynek … lekko dosłodzone intensywnie melasowym cukrem muscovado i podkreślone szczyptą cynamonu. Niebo w gębie!
Składniki:
1 opakowanie ciasta filo
100 gram suszonych daktyli
150 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
80 g masła
2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego muscovado lub 2 łyżki miodu
½ łyżeczki cynamonu
Wykonanie farsz:
Daktyle zalewamy ciepłą wodą, Odstawiamy na 10 minut.
W rondlu roztapiamy masło. Połowę masła odlewamy do filiżanki, będziemy nim smarować ciasto filo.
Do malaksera wsypujemy orzechy włoskie, miksujemy na drobny proszek. Przesypujemy do rondla z masłem.
Daktyle odsączamy z wody, przekładamy razem z rodzynkami do malaksera, rozdrabniamy. Masę przekładamy do rondla z orzechami, dodajemy cukier i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta filo.
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 st.C.
Na stolnicy rozkładamy jeden arkusz ciast filo, smarujemy go za pomocą pędzla masłem, przykrywamy kolejnym arkuszem, ponownie smarujemy masłem i przykrywamy ciastem, wierzch również smarujemy masłem. W sumie powinniśmy złożyć z 3-4 arkusze ciasta (w opakowaniu jest przeważnie 7-8 arkuszy ciasta), z pozostałymi postępujemy tak samo.
Tak przygotowane płaty ciast, składające się z 3-4 warstw, kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku, a następnie każdy prostokąt na trzy części, w sumie otrzymamy dwanaście kawałków.
Na każdy kawałek układamy po dobrej łyżce farszu, cienko rozsmarowujemy (farsz jest dość gesty) i zwijamy w ruron. Każdy ruron przekrawamy ostrym nożem na pół i układamy na blasze. Rurki pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C, do czasu aż ładnie się zarumienią. Po upieczeniu ostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!
Wspaniały deser!.