Babeczki marmurkowe
WESOŁYCH ŚWIĄT!
Składniki na ok. 17 babeczek średnicy 6 cm.:
7 żółtek
1 szklanka mąki
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
¾ szklanki cukru
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka kakao
Wykonanie:
W małej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.
Żółtka miksujemy z cukrem do czasu uzyskanie gładkiej jasnej masy, następnie oddajemy miękkie masło i miksujemy. Porcjami dodajemy mąki i jogurt naturalny, miksujemy. 1/5 ciasta odkładamy i mieszamy z kakao.
Foremki smarujemy masłem, jeśli używacie silikonowych nie musicie ich natłuszczać. Do każdej foremki wkładamy ciasto do ¾ ich wysokości (na wierzch każdej babeczki układamy po łyżeczce kakaowego ciasta i fantazyjnie mieszamy.) Babeczki pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C.
Babeczki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz