Babeczki z bitą śmietaną i borówkami
Letnie babeczki … kruche ciasto wypełnione gorzką czekoladą, aksamitną śmietaną i pachnącymi latem borówkami:)
Składniki na ciasto (ok. 25 babeczek średnicy 5 cm):
270 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
200 g masła
1 jajko
Dodatkowo:
500 ml śmietany kremówki 30%, dobrze schłodzonej
½ szklanki cukru pudru
1 szklanka borówek
200 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki 30%
Wykonanie:
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy. Ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Od schłodzonej kuli ciasta odrywamy po kawałku wielkości dużego orzech włoskiego i wyklejamy nim foremki. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15-20, do czasu, aż się ładnie zarumienią. Odstawiamy w foremkach do wystudzenia.
Do małego rondla wrzucamy połamaną czekoladę i wlewamy śmietanę. Składniki podgrzewamy na małym ogniu do czasu, aż czekolada sie rozpuści i ładnie połączy ze śmietaną. Odstawiamy na kilka minut aby masa lekko przestygła, a następnie napełniamy nią babeczki (ok. 1 łyżeczki na każdą babeczkę).
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietaną, dodajemy cukier puder i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Śmietanę przekładamy do szprycy cukierniczej i dekorujemy nią babeczki, na wierzch każdej układamy po kilka borówek.
Smacznego!
Dodaj komentarz