Babeczki z owocami, bitą śmietaną i kremem cytrynowym
Mini tarteletki … muśnięte czekoladą … z rozetą z bitej śmietany … z odrobiną lemon curd i świeżymi letnimi owocami.
Składniki na ciasto (ok. 25 babeczek średnicy 5 cm):
270 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
200 g masła
1 jajko
Dodatkowo:
500 ml śmietany kremówki 36 %, dobrze schłodzonej
½ szklanki cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady 70 %
1/3 szklanki cytrynowego kremu lemon curd, z tego przepisu
2 szklanki owoców: maliny, borówki, porzeczki, truskawki, agrest, kiwi
Wykonanie:
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy. Ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Od schłodzonej kuli ciasta odrywamy po kawałku wielkości dużego orzech włoskiego i wyklejamy nim foremki. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15-20, do czasu, aż się ładnie zarumienią. Odstawiamy w foremkach do wystudzenia.
Owocem myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy na mniejsze kawałki (truskawki, kiwi i agrest).
Do małego rondelka wlewamy ok. 2 cm wody, na górę ustawiamy miskę tak, aby dno miski nie dotykało lustra wody. Do miski wrzucamy połamana czekoladę. Podgrzewamy do czasu aż się roztopi. Czekoladę smarujemy babeczki, najlepiej za pomocą pędzla. Odstawiamy.
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietaną, dodajemy cukier puder i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią babeczki. Z boku rozety śmietanowej wykładamy po odrobinie cytrynowego kremu. Na wierzch każdej babeczki układamy owoce.
Smacznego!
Dodaj komentarz