Babka drożdżowa z tahini (wegańska)
Wegańska drożdżowa babka świąteczna … bez jajek, na bazie mleka sojowego i oleju kokosowego … z dodatkiem pasty sezamowej (tahini) … z pyszną sezamową glazurą i prażonymi płatkami migdałowymi.
Składniki:
500 g mąki pszennej
¾ szklanki cukru trzcinowego
14 g suchych drożdży
100 g oleju kokosowego
2 szklanki mleka sojowego
1 łyżka pasty tahini z tego przepisu
Glazura z tahini
2 łyżki pasty tahini z tego przepisu
¾ szklanki cukru pudru
3-4 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
płatki migdałowe do posypania na wierzch
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy drożdże. Odstawiamy. W rondlu podgrzewamy mleko z olejem kokosowym, pastą tahini i cukrem. Do miski z mąką przelewamy ciepłe składniki (nie gorące!), mieszamy. Ciasto wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem z użyciem haka do wyrabiania ciasta. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godziny ( w tym czasie powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przekładamy je do formy na babkę (ja użyłam silikonowej, jeżeli używacie zwykłej formy należy ją nasmarować olejem). Następnie ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1/2 godzinę. Babkę pieczemy w temperaturze 200 st. C ok. 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, aby lekko przestygła, a następnie wyjmujemy z formy.
Przygotowujemy glazurę z tahini. W miseczce mieszamy cukier puder z tahini i wodą. Glazura powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy cukru pudru.
Babkę lukrujemy i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Dodaj komentarz