Babka Wielkanocna (drożdżowa)
Puszysta babka drożdżowa z dodatkiem orzechów włoskich, żurawiny i rodzynek. Pyszna ozdoba świątecznego stołu.
Składniki:
500 g mąki pszennej
12 g suchych drożdży
100 g margaryny
4 żółtka (ewentualnie 2 jajka)
¾ szklanki cukru
1 ½ szklanki śmietany 18 %
sok z jednej cytryny
Dodatkowo:
100 g orzechów włoskich
50 g suszonej żurawiny
50 g rodzynek
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i łyżką cukru. Mieszamy. W rondlu podgrzewamy śmietanę z margaryną, pozostałym cukrem i sokiem z cytryny. Do miski z mąką, cukrem i drożdżami wlewamy żółtka oraz ciepłą (nie goracą!) śmietanę z margaryną, cytryną i cukrem. Składniki dokładnie wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, dodajemy bakalie i ponownie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy na babkę (ja użyłam silikonowej, jeżeli używacie zwykłej formy należy ją nasmarować masłem), a następnie ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Babkę pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, aby lekko przestygła, a następnie wyjmujemy z formy. Babkę lukrujemy i posypujemy bakaliami.
Smacznego!
Cu-do-wna!
Bardzo proszę o doprecyzowanie przepisu. Ile ma być mleka i w którym momencie dodajemy śmietanę?
W przepisnie nie ma mleka tylko śmietana. Już poprawiłam. Pozdrawiam
Bardzo dziękuję! Dzisiaj zrobię próbę przedświąteczną 🙂 Pozdrawiam!
Już czuję, jaka musi być pyszna!
Uwielbiam takie drożdżowe wypieki ^^
Jakiej wielkości użyła Pani foremki?
Średnica 21cm, wysokość 10cm. Pozdrawiam:-)
Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Wesołych Świąt! Pozdrawiam 🙂
Hej,
Przepis mowi o cieplej ale nie goracej smietanie. Czy przez to ma rozumiec,ze smietana powinna byc troche „podgrzana” na gazie,czy raczej o temperaturze pokojowej smietany sie rozchodzi?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Magdalena Puk
Śmietanę należy podgrzać, żeby była dobrze ciepła ale nie wrzącą, żeby nie zaparzyć drożdży.Pozdrawiam:-)
Dziekuje za blyskawiczna odpowiedz na moje wczesniejsze pytanie. Tym razem rozchodzi sie o drozdze a konkretnie jakie i jak je taka sierota jak Ja ma przeliczyc z gram na np.lyzeczki. W lodowce mam swieze drozdze i z tego co pamietam, te w Polsce byly sprzedawane w zacznie mniejszych kostkach ( moja kostka jest ogromna). Aniela, pomoz mi prosze z przeliczniem twoich 12 g suchych na swieze drozdze za pomoca np.lyzki (mam tez w lodowce polska Kasia jezeli to w ogole ma w czyms pomoc). To wszystko, juz nie mecze ☺
Dziekuje i Wesolego Hallelujah!
12g suchych drożdży to ok.45g świeżych drożdży. Jeśli chodzi o łyżki to nigdy nie przeliczałam ale tak na oko;) to duże dwie.Pozdrawiam Aniela
Dzieki raz jeszcze!
ta Babka jest przepyszna piekłam ja dziekuje za przepis
bardzo się cieszę 🙂
Witam, o jaka śmietane chodzi? słodką czy kwaśną- 18 %
słodka
Dziękuję za informacje i mam jeszcze pytanie- jesli używam świeżych drożdży to czy nie powinnam zrobic zaczynu? czy drożdze po prostu rozkruszyć do mąki?
W przepisie są suche drożdże, które do mąki wsypujemy
Babka jest super dziękuję za przepis
cieszę się 🙂 pozdrawiam
Witam. Zrobiłam tę babkę i dałam śmietanę 18% ale kwaśną i wyszła pyszna! Dopiero potem doczytałam, że ma być słodka. Teraz spróbuję zrobić że słodką śmietanką.
Cieszę się 🙂 pozdrawiam Aniela
ta babke piekłam już trzy razy jest super dziękuję za przepis
cieszę się 🙂 pozdrawiam Aniela
Dziś upiekłam tą babkę wyszła wspaniale,ale miałam trochę za małą formę, nie wiem jak tu się wstawia zdjęcia. W smaku jeszcze nie wiem bo narazie została polukrowana.