Babka złocista z przepisu od mamy
Jeszcze ciepła … puszysta babka … delikatna … rozpływająca się w ustach … po prostu pyszna!
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do małej miski przesiewamy mąki i proszek, mieszamy i odstawiamy. W dużej misce ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier, ubijamy do momentu uzyskanie gładkiej aksamitnej piany. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku i olej. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszaninę mąki i proszku do pieczenia, na końcu dodajemy ocet. Puszyste ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C. Babkę, przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Cudnie wygląda!!!!
Właśnie wyjęłam swoją babkę z piekarnika jest przepyszna ☺
Zmienilam tylko ocet -ponieważ bardzo go nie lubię,na sok z cytryny i część ciasta polaczylam z kakao i wyszła taka ala zebra .
Dziekuje i pozdrawiam serdecznie
Joanna
Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam:)))
Babka fantastyczna – puszysta, rozplywa się w ustach. Zamiast octu dałam sok z cytyny. Pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę, że przepis udany:) Pozdrawiam 🙂
Jaka puszysta Tw babeczka 😉
Ja dziś robiłam też babeczkę z tym, że majonezową. W wolnej chwili zapraszam do siebie.
Pozdrawiam
Wlasnie robie ,ale dodalam prawdziwa cytrynke. Pachnie i wyglada pieknie 🙂
Wysmienita !
Cieszę się:-)
Moja mama robila podobna ale twierdzila ,ze nie dodawala proszku do pieczenia …czy to jest mozliwe ? boje sie ze wyjdzie zakalec
To ciasto jest bardzo puszyste, może bez proszku też dało by radę wyrosnąć, ale wówczas trzeba chyba bardzo ostrożnie dodawać składniki , żeby na fazie ubijania ciasta nie opadło.Powodzenia:-)
Lepiej zmniejszyć ilość proszku do pieczenia do 1 płaskiej łyżeczki.Poza tym można
zmniejszyć również ilość cukru do 3/4 szklanki, a także pominąć lub zmniejszyć ilość
ekstratu.z wanili, chyba, że ktoś lubi ciasta mocno waniliowe.
Właśnie upiekłam, dodałam sok z cytryny.Ciasto jest pyszne, a najważniejsze, robi się go bardzo szybko! Dziękuję
Bardzo się cieszę:)))
Właśnie wyciaglam z piekarnika, pięknie urosła, a w smaku rewelacja.
Miło mi 🙂
Robię ją juz kolejny raz. Właśnie sie piecze 🙂 w wersji z sokiem z cytryny i otartą skórką jest jeszcze pyszniejsza i oczywiscie na końcu lukier 🙂
Super! Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam Aniela
Jak duża ma być keksówka do tego przepisu?
Ja mam dokładnie 29 cm długość 10cm szerokość
Dziękuję. Super przepis. Właśnie zajadamy się ciepłą babka:-)
Super, bardzo się cieszę 🙂
A gdzie ekstrakt z wanilii?
Na końcu dodać, ale można też pominąć
Wlasnie jest w piekarniku,znalazlam ten przepis przez przypadek.Zamiast octu dalam sok z cytryny.Wyglada wspaniale i mysle ze bedzie przepyszna.☺
Cieszę się 🙂
Wspaniałe ciasto, zostawiłam ocet(następnym razem spróbuję z cytryna),ale dodałam kawy rozpuszczalnej. Rozpływa się w ustach. Smakuje wszystkim . Polecę moim znajomym.
Dziękuję 🙂 bardzo się cieszę! 🙂
Ile kawy rozpuszczalnej Pani dodała?
W przepis nie nie ma kawy!?
Wlasnie próbuję..jak dla mnie za słodka,ladnie wyrosła lecz piekłam o 12 minut dłuze ji ostatnie minuty z termoobiegiem.Pozdrawiam
Ok, dziękuję z informację )
Zapomnialam o occie ale wyszla rownie pyszna, delikatna i puszysta
cieszę się 🙂
Będę piekła dzisiaj. Dam znać jak.mi wyszła
Trzeba pamietac by w piekarnikach elektrycznych piec na termoobiegu .pierwsze ciasto zrobilam na grzałki I się spaliło
Każdy piekarnik inny, trzeba go zawsze wyczuć 🙂 dzięki za uwagą 🙂
Jak dla dobra. Ale smak przypomina biszkoptu a nie babki
Właśnie wstawiłam do piekarnika ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie skopała chwilę po wstawieniu zauważyłam ocet i teraz czekam…. wyjdzie nie wyjdzie
Dam znać
Pozdrawiam
Chyba się udało, gorąca, pyszna i duża
Czy można zmniejszyć ilość cukru bez szkody dla całości?
Jaki wymiar keksówki?
MAM 12X29 cm
Bardzo smaczna babka, piekłam wielokrotnie i zawsze wychodzi. Dziś chcę spróbować z mandarynkami bo ostatnio takie w modzie. Zastanawiam się jednak czy oprószyć je mąką.
Ile pani szklanka ma mililitrów?
250 ml
Babka jest super ,doskonała zamiast biszkoptu do tortów i nie tylko