Bakłażan, cukinia, pomidor

IMGP9857IMGP9849

Składniki:

1 bakłażan

½ cukinii

2 pomidory

100 g fety

2 małe cebule

kilka plastrów szynki

kilka oliwek zielonych

kilka oliwek czarnych

1 papryczka chili

Sól, pieprz, bazylia

Wykonanie:

Bakłażana kroimy wzdłuż na ok.7 mm plastry, cukinie na plasterki. Warzywa opruszamy solą, podsmażamy na patelni grillowej wysmarowanej oliwą z oliwek. Pomidora zaparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, środek wydrążamy.

Szynkę podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy cebulę, posiekaną papryczkę chili, środek pomidora oraz  pokrojone oliwki, doprawiamy solą pieprzem i bazylią. Farsz do pomidora i bakłażana gotowy.

Na ugrilowane plastry bakłażana nakładamy 2 łyżeczki farszu i kawałek fety, zwijamy w roladkę i przekłuwamy wykałaczką.

Pomidory faszerujemy warstwami fetą, na zmianę z farszem, na wierzch układamy kilka oliwek. Na ugrilowane plastry cukinii wykładamy odrobinę farszu i sera feta. 

Faszerowane roladki z bakłażana, pomidory i cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 min. Przekąskę podajemy na zimno lub na ciepło. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym (łyżka majonezu, 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku).

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa