Bakłażan, cukinia, pomidor
Składniki:
1 bakłażan
½ cukinii
2 pomidory
100 g fety
2 małe cebule
kilka plastrów szynki
kilka oliwek zielonych
kilka oliwek czarnych
1 papryczka chili
Sól, pieprz, bazylia
Wykonanie:
Bakłażana kroimy wzdłuż na ok.7 mm plastry, cukinie na plasterki. Warzywa opruszamy solą, podsmażamy na patelni grillowej wysmarowanej oliwą z oliwek. Pomidora zaparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, środek wydrążamy.
Szynkę podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy cebulę, posiekaną papryczkę chili, środek pomidora oraz pokrojone oliwki, doprawiamy solą pieprzem i bazylią. Farsz do pomidora i bakłażana gotowy.
Na ugrilowane plastry bakłażana nakładamy 2 łyżeczki farszu i kawałek fety, zwijamy w roladkę i przekłuwamy wykałaczką.
Pomidory faszerujemy warstwami fetą, na zmianę z farszem, na wierzch układamy kilka oliwek. Na ugrilowane plastry cukinii wykładamy odrobinę farszu i sera feta.
Faszerowane roladki z bakłażana, pomidory i cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 min. Przekąskę podajemy na zimno lub na ciepło. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym (łyżka majonezu, 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku).
Smacznego!
Dodaj komentarz