Batonik z mlecznej czekolady z bakaliami

Pyszne czekoladowe batoniki „napakowana” bakaliami. W dodatku szybkie i proste w przygotowaniu. Idealne na prezent. Polecam!

batoniki czekoladowe z bakaliami (6) batoniki czekoladowe z bakaliami (30)

Składniki:

200 g mlecznej czekolady, dobrej jakości

50 g rodzynek

50 g suszonej żurawiny

50 g posiekanych migdałów

20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatkowo:

50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Foremkę keksówkę o wymiarach ok 28cmx10 cm wykładamy folia spożywczą lub aluminiowa. Odstawiamy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnek z wodą ustawiamy miskę, tak, aby spód miski nie dotykała lustra wody). Do roztopionej czekolady dodajemy rodzynki, żurawinę, migdały i skórkę pomarańczową. Mieszamy i wylewamy na blachę. Gorzką czekoladę również rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie za pomocą łyżki rozlewamy na wierzchu tworząc kleksy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie czekoladowy blok wyjmujemy z formy, przekładamy na deskę i kroimy w trójkąty. Przekładamy do pojemnika lub pakujemy na prezent.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa