Batonik z mlecznej czekolady z bakaliami
Pyszne czekoladowe batoniki „napakowana” bakaliami. W dodatku szybkie i proste w przygotowaniu. Idealne na prezent. Polecam!
Składniki:
200 g mlecznej czekolady, dobrej jakości
50 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
50 g posiekanych migdałów
20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Foremkę keksówkę o wymiarach ok 28cmx10 cm wykładamy folia spożywczą lub aluminiowa. Odstawiamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnek z wodą ustawiamy miskę, tak, aby spód miski nie dotykała lustra wody). Do roztopionej czekolady dodajemy rodzynki, żurawinę, migdały i skórkę pomarańczową. Mieszamy i wylewamy na blachę. Gorzką czekoladę również rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie za pomocą łyżki rozlewamy na wierzchu tworząc kleksy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie czekoladowy blok wyjmujemy z formy, przekładamy na deskę i kroimy w trójkąty. Przekładamy do pojemnika lub pakujemy na prezent.
Smacznego!
Dodaj komentarz