Biszkopt z owocową pianką

Lekka, puszysta biszkoptowa kostka z owocowa pianką i czekoladowa polewą … idealne, ciasto na ciepłe wiosenno-letnie dni. Możliwość wykorzystanie dostępnych świeżych owoców lub zużycia mrożonych zapasów.biszkopt z owocową pianką (25)-2biszkopt z owocową pianką (37)

Składniki na biszkopt:

4 jajka klasy M (w temperaturze pokojowej)

3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

1/2 szklanki cukru

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na owocową piankę:

500 ml śmietany kremówki 30-36%, dobrze schłodzonej

4 łyżki cukru pudru

100 g czerwonych porzeczek (użyłam mrożonych)

250 g borówek (użyłam mrożonych)

6 łyżeczek żelatyny

6 łyżeczek zimnej wody

1/3 szklanki śmietany 18 %

Warstwa czekoladowa:

100 g mlecznej czekolady

250 ml śmietany 18%

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżeczki zimnej wody

1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie ja nie dałam)

Wykonanie biszkopt:

Do mniejszej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dosypujemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy w dwóch partiach suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Wykonanie krem:

Owoce blendujemy na gładką masę. Odstawiamy.

Żelatynę przesypujemy do filiżanki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała.

Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę 30 -36 % i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ładnie ubije dodajemy cukier puder, miksujemy i dodajemy zblendowane owoce.

Śmietanę ( 1/3 szklanki śmietany 18 %) podgrzewamy w mikrofali (powinna być gorąca). Do śmietany przekładamy żelatynę i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 2 łyżki ubitej masy śmietanowo –owocowej mieszamy i całość przelewam do masy śmietanowo- owocowej miksując do połączenia składników. Odstawiamy na kilka minut do lodówki, aby pianka lekko stężała. Następnie piankę przekładamy na biszkopt wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

Wykonanie polewa:

Żelatynę przesypujemy do filiżanki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała. Śmietanę zagotowujemy w małym rondelku, zestawiamy z ognia, kilka łyżek wlewamy do żelatyny i dokładnie mieszamy. Do pozostałej śmietany wrzucamy połamaną czekoladę oraz, jeśli dodajemy, cukier puder. Do czekoladowej masy wlewamy rozrobioną żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Wystudzona polewę przelewamy na owocową piankę i odstawiamy do lodówki.

Smacznego!

biszkopt z owocową pianką (47)-2

 

2 odpowiedzi na „Biszkopt z owocową pianką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa