Biszkopt z truskawkami i galaretką
Sezon na truskawki w pełni! Polecam klasyczną truskawkową kostkę, która za pewne nie raz gości na Waszych stołach w tym okresie. U mnie także :-), w jak najbardziej klasycznej wersji, czyli puszysty biszkopt posmarowany śmietankowym kremem, na wierzchu świeże, słodkie truskawki w czerwonej galaretce. Pycha!
Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 30 cm x 25 cm):
4 jajka klasy M (w temperaturze pokojowej)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
250 ml śmietany kremówki 30-36%
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
ok. 1 kg truskawek
2 truskawkowe galaretki
800 ml gorącej wody
Wykonanie biszkopt:
Do mniejszej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dosypujemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy w dwóch partiach suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Galaretkę przesypujemy do miski, zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wykonanie krem:
Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ładnie ubije dodajemy cukier puder, miksujemy i dodajemy serek mascarpone. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.
Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy.
Biszkopt smarujemy kremem, rozkładamy truskawki, jeśli są duże przepoławiamy je. Całość zalewamy tężejącą już galaretką i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Klasyczne i bardzo smaczne ciasto, a do tego pięknie wygląda
Zrobiłam i cała rodzinka włącznie z synkiem niejadkiem się zajadała. Ciasto godne polecenia. Pozdrawiam
Cieszę się:-)
Witam a czy można zrobić z mrożonymi truskawkami?
Tak, można. Galaretka szybciej stężeje.
A czy musze rozmrozić truskawki?
Czy zamrożone położyć
Można zamrożone nawet lepiej.
Pierwszy raz wyszedł mi biszkopt i to właśnie z Pani przepisu. Jest lekki, puszysty i smaczny. Dziękuję.
Cieszę się bardzo :))) pozdrawiam!
Czy biszkopt trzeba przekroić na pół? Czy cały smarujemy?
Biszkoptu nie kroimy, smarujemy wierzch kremem i zalewamy galaretką
Jeśli galaretka wlała mi się pod biszkopt, to jest na to jakiś ratunek?
Galaretka była za płynna widocznie, ale to nic stężeje, a ciasto i tak będzie pyszne 🙂
Tak mogło być Dziękuję
zapisuje do zrobiona na przyszły tydzień 🙂
A jaka powinna być głębokość tej blachy i czy można zrobić w okrągłej jeśli tak to haki rozmiar? Dzięki
Ja użyłam blachy o wymiarach 30 cm x 25 cm (jest przy składnikach) okrągła może być 26/28 cm średnicy, najwyżej biszkopt bedzie grubszy
Czy serek mascarpone można czymś zastąpić ewentualnie go pominąć? Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂
Ps. wygląda pysznie 🙂
Można go pominąć 🙂 a biszkopt posmarować tylko bitą śmietaną z cukrem pudrem, a nawet jak nie ma śmietany to można utrzeć masło z cukrem pudrem… chodzi aby była warstwa dzielącą biszkopt i galaretkę 🙂