Brownies z bitą śmietaną kiwi i pomarańczą

 IMGP3098 IMGP3099

IMGP3094

IMGP3051

Składnik na ciasto brownie:

300 g  gorzkiej czekolady (70%)

200 g masła

3  jajka

1 ½ szkl. cukru

150 g mąki

duża szczypta soli

Dodatkowo:

250 ml śmietany kremówki  (36%)

3 łyżki cukru pudru

1 pamarańcza

1 kiwi

Wykonanie ciasto:

Czekoladę (250g) z masłem rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostałą czekoladę ścieramy na tarce, wstawiamy do lodówki. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Do masy jajecznej, miksując na wolnych obrotach, dodajemy roztopioną czekoladę, następnie mąkę i sól. Ciasto przekładamy na blaszkę (25*30 cm) wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Brownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 st. C, pieczemy 20 min. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, pod konie ubijanie dodajemy cukier puder.

Brownies wkładamy do szklanek, pucharków lub miseczek. Na wierzch każdego ciastka wykładamy bitą śmietanę, kawałek kiwi i pomarańczy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa