Casserole z białą kiełbasą, fasolą i ziemniakami

Rozmaryn, kminek, majeranek, czerwone wytrawne wino, czyli … biała kiełbasa w aromatycznym winnym sosie z dodatkiem czerwonej fasoli, ziemniaków i cebuli. Oryginalny sposób na podanie świątecznej potrawy.

IMGP8024 IMGP8028 IMGP8060

Składniki:

3 białe kiełbasy

2 czerwone cebule

1 puszka czerwonej fasoli

7-8 małych ziemniaków

½ szklanki bulionu warzywnego

¾ szklanki czerwonego wytrawnego wina

½ łyżeczki kminku

½ łyżeczki suszonego rozmarynu

½ łyżeczki majeranku

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

1/3 łyżeczki ostrej papryki

4 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:

Białą kiełbasę wkładamy na 2-3 minuty do wrzącej wody (zestawiamy z palnika, nie gotujemy!). Cebulę szatkujemy w piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Kiełbasę wyciągamy z wody i kroimy na mniejsze kawałki. (Jeżeli macie garnek – casserole, w którym można zarówno smażyć jak i zapiekać w piekarniki, etap z patelnią możecie pominąć i poszczególne składniki smażyć bezpośrednio w garnku).

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i kawałki kiełbasy, smażymy 2 minuty, dodajemy fasolę oraz wszystkie przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i przekładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego. Na rozgrzaną patelnię, na której smażyliśmy kiełbasę z cebulą i fasolą, wrzucamy ziemniaki. Smażymy je ok. 2 minuty, do zrumienienia. Ziemniaki przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami.

Na patelnię wlewamy bulion i wino, doprowadzamy do wrzenia i zalewamy wszystkie składniki w garnku. Potrząsamy naczyniem tak, aby wszystkie składniki pokryły się winnym sosem i wstawiamy  pod przykryciem do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 20 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa