Chleb zmieniający życie
Chleb z samych ziaren, bez grama mąki … zwany chlebem zmieniającym życie … spróbujcie i osądźcie sami :-).
Oryginalny przepis na chleb pochodzi z bloga „My new roots”, u mnie z małymi modyfikacjami. Chlebek wyszedł pyszny, bardzo często go piekę.
Składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika (140 g)
¾ szklanki siemienia lnianego (120g)
½ szklanki płatków jaglanych (50g)
1 szklanka płatków owsianych (100g)
1 szklanka zmielonego lnu złotego (130g)
½ szklanki pestek dyni (70g)
½ szklanki połamanych orzechów włoskich
5 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
1 ¾ szklanki wody
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski, mieszamy. Dolewamy wodę z miodem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 godziny, aby nasiona nasiąkły wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (piekę z termoobiegiem).
Keksówkę smarujemy olejem, na spód wkładamy papier do pieczenia, również smarujemy go olejem i przekładamy mieszaninę ziaren. Masę dokładnie ugniatamy za pomocą łyżki, aby pozbyć się wolnych przestrzeni między ziarenkami. Chlebek wstawiamy na ok. 60 minut do rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy ostrym nożem dopiero jak będzie całkowicie wystudzony, w przeciwnym wypadku będzie się kruszył.
Smacznego!
Pyszny.
Robiłam ten chlebek ze 3 razy, ale szybko się nam przejadł (w przeciwieństwie do np. normalnego chleba na zakwasie z ziarnami), jest ciężki i zapychający. Naszego życia nie odmienił, ale jest to ciekawy eksperyment i z pewnością warto go wypróbować.
Rewelacyjny chlebuś. Tak na dobrą sprawę to nie wymagający żadnej pracy, ani dodatkowego sprzętu.
Dzięki za przepis. Na pewno wykorzystam.go wielokrotnie.