Chrupiące płotki w pikantnej imbirowej marynacie

Dostawa świeżych ryb złowionych osobiście przez mojego Teścia, zapalonego wędkarza, z malowniczo położonego Zalewu Koronowskiego, w samym  sercu Borów Tucholskich. Tym razem płotki, chociaż często zdarzają się dorodne szczupaki 🙂 IMGP3209 (2)

IMGP3207 (2)

 IMGP3219

Składniki:

1 kg świeżych płotek

kilka łyżek mąki pszennej

olej do smażenia

Marynata:

sok z jednej cytryny

ok. 4 cm imbiru

1 papryczka chili

2 płaskie łyżeczki soli

Wykonanie:

Ryby dokładnie skrobiemy i myjemy. Imbir obieramy i kroimy na drobną kostkę, chili siekamy. Do moździerza wyciskamy sok z cytryny dodajemy sól, imbir i chili, składniki ucieramy. Marynatą dokładnie nacieramy ryby i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Płotki obtaczamy w mące, smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa