Chrupiące płotki w pikantnej imbirowej marynacie
Dostawa świeżych ryb złowionych osobiście przez mojego Teścia, zapalonego wędkarza, z malowniczo położonego Zalewu Koronowskiego, w samym sercu Borów Tucholskich. Tym razem płotki, chociaż często zdarzają się dorodne szczupaki 🙂
Składniki:
1 kg świeżych płotek
kilka łyżek mąki pszennej
olej do smażenia
Marynata:
sok z jednej cytryny
ok. 4 cm imbiru
1 papryczka chili
2 płaskie łyżeczki soli
Wykonanie:
Ryby dokładnie skrobiemy i myjemy. Imbir obieramy i kroimy na drobną kostkę, chili siekamy. Do moździerza wyciskamy sok z cytryny dodajemy sól, imbir i chili, składniki ucieramy. Marynatą dokładnie nacieramy ryby i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Płotki obtaczamy w mące, smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Smacznego!
Dodaj komentarz