Ciastka czekoladowe – Brownies

Brownie to klasyczne, amerykańskie ciasto czekoladowe, robione na bazie gorzkiej czekolady, jajek, cukru oraz  niewielkiej ilości mąki. Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie ale za to bardzo intensywne w swoim czekoladowym smaku. Nazwę zawdzięcza wspaniałej brązowej barwie. Polecam, brownies idealnie smakują do filiżanki dobrej kawy, na pewno zaspokoją, nawet największą ochotę na czekoladę.

IMGP3041

IMGP3069

IMGP3061

Składniki:

250 g  gorzkiej czekolady (70%)

200 g masła

3  jajka

1 ½ szkl. cukru

150 g mąki

duża szczypta soli

Wykonanie:

Czekoladę (200g) z masłem rozpuszczamy w garnku, na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostałą czekoladę ścieramy na tarce, wstawiamy do lodówki. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Do masy jajecznej, miksując na wolnych obrotach dodajemy roztopioną czekoladę, następnie mąkę i sól. Ciasto przekładamy na blaszkę (25*30 cm) wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch rozsypujemy czekoladę z lodóki. Brownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 st. C na 20 min. (nie dłużej, aby nie było przesuszone, powinno być wilgotne).

Smacznego!

 

4 odpowiedzi na „Ciastka czekoladowe – Brownies”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa