Ciastka owsiane z orzechami i borówkami
Owsiane ciacha, na miodzie z dodatkiem orzechów i borówek … na mące owsianej i mieszance mąk pełnoziarnistych. Twarde (takie maja być) i chrupiące, mało słodkie, w smaku niemalże wytrawne, ale bardzo wciągające 😉 . Mojej rodzince bardzo posmakowały 🙂 .
Składniki:
100 g miękkiego masła
2 jajka
130 g miodu (na pół płynnej konsystencji)
1 łyżka kakao
160 g mąki owsianej
200 g mąki pełnoziarnistej (użyłam mieszanki mąk: pszennej, żytniej, orkiszowej) plus mąka do podsypywania
65 g orzechów włoskich, posiekanych
100 g borówek
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termoobiegiem. Blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Masło z miodem i jajkami ucieramy na gadką masę. Dosypujemy kakao, orzechy oraz mąki. Mieszamy. Dodajemy borówki (podczas mieszania borówki mogą się pognieść, ale to nie przeszkadza). Ciasto dzielimy na pół, każdą część przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, chwilę zagniatamy i rozwałkowujemy do grubości ok. 4 mm. Z ciasta za pomocą obręczy lub szklanki wykrawamy ciasteczka. Ciacha układamy na blasze do pieczenia, dość blisko siebie (nie będą rosły). Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut.
Z ciasta wyszło spor ciastek, nie liczyłam, ale 3 duże blach z wyposażenia piekarnika, ściśle wyłożone ciastkami.
Smacznego!
Ps. Pomoc małych rączek bezcenna 🙂
czy mogą być inne owoce np.czerwona porzeczka?
Myślę,że też będzie fajnie smakować