Ciasto czekoladowo-orzechowe
Wilgotne ciasto czekoladowo-orzechowe. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, w dodatku z pewnością zaspokoi największego „Czekoladowego Łasucha”.
Składniki na ciasto:
220 g mąki pszennej
5 jajek klasy M (w temperaturze pokojowej)
200 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
180 ml oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
40 g kakao
40 g zmielonych orzechów włoskich
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
50 g masła
50 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
posiekane orzechy włoskie
Wykonanie:
Ciasto
W misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy jajka z cukrem, mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, kakao, orzechy, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję. Czekoladową masę przelewamy do tortownicy średnicy 24 cm (spód wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 50 min, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Polewa czekoladowa
Do małego rondle wsypujemy cukier i kakao. Dodajemy masło oraz śmietaną. Całość rozpuszczamy na wolnym ogniu dokładnie mieszając do rozpuszczenia składników.
Ciasto polewamy jeszcze ciepła polewą i posypujemy orzechami.
Smacznego!
Wczoraj upiekłam to ciasto i przyznam szczerze , że było świetne!!! Każdy się zajadał! Już zostanie w naszym menu na stałe 😀
polecam!