Ciasto delicja
Puszysty biszkopt, nasączony sokiem z pomarańczy … posmarowany konfiturą pomarańczową … przykryty galaretką … także pomarańczową i … w dodatku polany czekoladowa polewą … prawdziwa delicja!
Składniki na biszkopt:
4 jajka w temperaturze pokojowej
1/3 szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenia:
sok z jednej dużej pomarańczy
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
4-5 łyżek konfitury pomarańczowej lub dżemu brzoskwiniowego
3 paczki galaretki pomarańczowej
Składniki na czekoladową polewę:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
80 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Zaczynamy od galaretki:
Do większego naczynia wsypujemy galaretki, zalewamy gorąca, ale niewrzącą wodą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Formę do pieczenia ciasta o wymiarach 20-30 cm wykładamy folią spożywczą (jednym kawałkiem położonym wzdłuż formy, ja dała więcej arkuszy foli, ale nie polecam tak robić, galaretka powlewała się pomiędzy foli i ciężko było ja wyciągnąć). Przestudzoną płynną galaretka wlać do formy i wstawić do całkowitego stężenia do lodówki.
Jak galaretka będzie już twarda wyjąć ją za pomocą foli (najlepiej przy pomocy drugiej osoby) i odłożyć folią na dużą deskę, wstawić z powrotem do lodówki.
Formę myjemy i osuszamy. Na dno formy układamy prostokąt wycięty z papieru do pieczenia. Boków formy nie musimy niczym smarować. Odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C (ja piekłam z termoobiegiem).
Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując stopniowo przesiewamy suche składniki (mąki i proszek). Puszyste ciasto przekładamy formy i pieczemy ok. 22 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Nasączenie:
Z pomarańczy wyciskamy sok, rozmieszujemy go z cukrem pudrem i równomiernie skrapiamy biszkopt. Następnie cały biszkopt smarujemy cienką warstwą dżemu lub konfitury. Na wierzch wykładamy galaretkę folia do góry i zdejmujemy folie.
Polewa:
W małym rondelku zagotowujemy śmietanę, zdejmujemy rondel z ognia i wrzucamy masło oraz połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty a następnie dokładnie mieszamy do czasu uzyskania gładkiej polewy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Przestudzoną polewą polewamy ciasto i rozprowadzamy po całej powierzchni galaretki nożem. Odstawiamy do lodówki, aby polewa stężała.
Smacznego!
Źródło przepisu: Kwestia Smaku
Dodaj komentarz