Ciasto jabłkowo-dyniowe
Wilgotne, pachnące cynamonem ciasto jabłkowo – dyniowe. Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne!
Składniki:
3 duże jabłka + 1 małe jabłko na wierzch
300 g obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni + kilka kawałków na wierzch
200 g masła
2 ½ szklanki mąki
1 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, obrane i pokrojone w cienkie talarki jabłka i dynie. Mieszamy i wyłączamy palnik. W mice mieszamy mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem.
Do jabłek, dyni i masła dodajemy rozbełtane jajka oraz suchy produkty. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenie tortownicy średnicy 24 cm, na wierzch rozkadamy plasterki jabłka (ze skórką) i kawałki dyni, posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy ok. 45 -50 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!
Mniam, wygląda smakowicie 🙂
Zapiszę sobie przepis 🙂
Chyba coś nie gra z proporcjami. Za dużo dyni i jabłka (a i tak dałam 2 zamiast 3). Właśnie umieszałam ciasto wg przepisu i mało ciasta, a tona dyni i jabłka właśnie. Jeśli nie wyjdzie jeden wielki zakalec to będzie cud. Obawiam się, że to trochę ciasta nie da rady unieść takiego wkładu,
Jest dużo sody i proszek do pieczenia więc powinno się udać