Ciasto marchewkowe z masą z serka philadelphia
Składniki na ciasto:
2½ szkl. mąki
2 szkl. utartej marchwi
1 szkl. oleju
4 jajka
¾ szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta soli
½ szkl. rodzynek
Składniki na krem:
1 serek philadelphia
2 łyżki masła
½ szkl. cukru pudru
Sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Mąkę przesiać do naczynia wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cynamonem.
Białka z cukrem ubić na sztywna pianę, dodawać, po jednym, żółtka oraz po kilka łyżek mąki i olej.
Na końcu dodać rodzynki i delikatnie wymieszać ciasto. Przelać do tortownicy (średnicy 23 cm), spód wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 50 min, do suchego patyczka.
Serek philadelphia wraz z masłem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny miksujemy na gładka masę. Krem podajemy bezpośrednio na kawałek ciasta marchewkowego.
Smacznego!
Dodaj komentarz