Ciasto z rabarbarem
Przepis na ciasto, które gości na moim stole od początku lata do późnej jesieni …zmieniam tylko owoce, w zależności od sezonu … tym razem w wersji z rabarbarem, ale ciasto świetnie smakuje również z truskawkami, wiśniami, porzeczkami, śliwkami, jabłkami …
Składnik:
500 g rabarbaru (4-5 badyli, obranych i pokrojonych w kostkę)
4 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
½ szk. mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
masło do wysmarowania blachy
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Odstawiamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puszysto, a następnie stopniowo dodajemy mieszaninę mąki z proszkiem. Całość ucieramy lub miksujemy do połączenia składników. Białeka ze szczyptę soli ubijamy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Do utartego ciasta, delikatnie mieszając, dodajemy pianę z białek. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 st. C., (do suchego patyczka). Upieczone ciasto, przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz