Ciasto z rabarbarem

Przepis na ciasto, które gości na moim stole od początku lata do późnej jesieni …zmieniam tylko owoce, w zależności od sezonu … tym razem w wersji z rabarbarem, ale ciasto świetnie smakuje również z truskawkami, wiśniami, porzeczkami, śliwkami, jabłkami …

IMGP8822 IMGP8839 IMGP8868

Składnik:

500 g rabarbaru (4-5 badyli, obranych i pokrojonych w kostkę)

4 jajka

¾ szklanki cukru

¾ szklanki mąki pszennej

½ szk. mąki ziemniaczanej

200 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól

masło do wysmarowania blachy

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Odstawiamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puszysto, a następnie stopniowo dodajemy mieszaninę mąki z proszkiem. Całość ucieramy lub miksujemy do połączenia składników. Białeka ze szczyptę soli ubijamy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Do utartego ciasta, delikatnie mieszając, dodajemy pianę z białek. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 st. C., (do suchego patyczka). Upieczone ciasto, przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa