Ciecierzyca pieczona
Zdrowa przekąska do chrupania … pieczona ciecierzyca 🙂 … jeśli użyjecie ciecierzycy z puszki, nie wylewajcie zalewy, możecie ją wykorzystać do upieczenia wegańskich bezów, przepis tutaj.
Składniki:
2 puszki ciecierzycy lub 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
½ łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka suszonej pietruszki
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 200st. C, grzałka góra – dół.
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy (jeśli używamy tej z puszki) lub gotujemy do miękkości. Do miski wlewamy oliwę, wsypujemy sól, mielone papryki oraz pietruszkę. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy ciecierzycę. Mieszamy dokładnie, aby każde ziarenko było obtaczane w oliwie z przyprawami. Ciecierzycę rozsypujemy na blaszce tak, aby ziarenka nie leżały warstwowo, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok.50 minut, mieszając dwa, trzy razy w trakcie pieczenia. Ciecierzyca powinna być po tym czasie chrupiąca. Uwaga, ziarenka mogą „strzelać” podczas mieszania.
Smacznego!
słyszałam o niej dużo dobrego, ale nie miałam jeszcze okazji jeść. A szkoda 😀
Na każdym blogu widzę ten przepis, w końcu przekonaliście mnie, zrobię ją 😉