Czekoladowe babeczki z kremem orzechowym
Po prostu pyszne …wilgotne, czekoladowe babeczki z jeszcze lepszym kremem z orzechów włoskich. Jak znalazł w taką deszczową pogodę jak u mnie dziś za oknem…
Składniki na 12 sztuk:
2/3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
½ szklanki kakao
55 g gorzkiej czekolady
2 duże jajka
¾ szklanki cukru trzcinowego
½ szklanki kwaśniej śmietany 18%
Składnik krem orzechowy:
200 g zmielonych orzechów włoskich
200 ml mleka
150 g cukru
200 g miękkiego masła
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 170 st. C bez termoobiegu.
Mąką mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, odstawiamy.
W małym rondelku roztapiamy masło, zestawiamy z palnika i wsypujemy połamaną czekoladę, odstawiamy do czasu aż czekolada się rozpuści, następnie wsypujemy kakao i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Jajka razem z cukrem ubijamy na puszysto. Do ubitej masy dodajemy pomału czekoladową masę, cały czas miksując. Dodajemy śmietanę na zmianę z suchymi składnikami mieszając delikatnie szpatułką. Babeczki pieczemy w temperaturze 170 st. C bez termoobiegu ok.20 minut, do suchego patyczka. Upieczone babeczki studzimy na kratce.
Wykonanie krem orzechowy:
Orzechy zalewamy mlekiem, zagotowujemy cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawimy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy wystudzoną masę orzechową. Miksujemy do czasu uzyskania w miarę gładkiej masy.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki.
Smacznego!
Źródło przepisu na babeczki; Moje Wypieki, krem pochodzi z gotujemy.pl
Ideał na chłodniejsze dni. Zawsze przy brzydkiej pogodzie nachodzi mnie chętka na coś słodkiego. Te babeczki to kwintesencja słodkich marzeń 🙂
Zgadzam się 🙂
Wygląda bardzo smacznie 🙂 Można patrzeć i patrzeć aż szkoda zjeść taką babeczkę 😀
https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
Dzięki:-)
Wyglądają rewelacyjnie. I jak tu się nie skusić? :))
Nie da się;)