Czekoladowe batoniki z płatków żytnich (bez pieczenia)
Czekoladowe ciasteczka (batoniki) bez pieczenia … na bazie chrupiących płatów żytnich obtaczanych w gorzkiej czekoladzie … z dodatkiem kandyzowanych wiśni i prażonych orzechów włoskich. Pyszne! Mają tylko jedna małą wadę … szybko znikają ;).
Składniki na foremkę o wymiarach ok. 25x17cm:
100 g płatków żytnich Lubella
200 g gorzkiej czekolady min. 70 %
30 g masła
100 g orzechów włoskich
100 g kandyzowanych wiśni
50 g rodzynek
spora szczypta cynamonu
Wykonanie:
Połamaną czekoladę razem z masłem wrzucamy do większej miski. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało lustra wody. Czekoladę i masło trzymamy nad kąpielą wodną do czasu aż czekolada i masło się rozpuszczą.
W tym czasie siekamy orzechy i wiśnie na mniejsze kawałki. Do czekoladowej masy wsypujemy cynamon, płatki żytnie, orzech, wiśnie i rodzynki. Całość bardzo dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie składniki były obtaczane w czekoladzie. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia dokładnie dociskam łyżką i przykrywamy drugim papierem. Dociskamy małą deseczką do krojenia i dodatkowo obciążamy. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Schłodzony blok czekoladowo-bakaliowy kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki. Podjemy z dobrą kawą. Ciasteczka/batoniki przechowujemy do kilku dni w lodówce.
Dodaj komentarz