Czekoladowe trufle z amarantusa
Zdrowe słodkości … czekoladowe trufle z amaranusa z dodatkiem mielonych daktyli, orzeszków ziemnych (masła orzechowego przepis tutaj) i mielonego lnu złocistego. Polecam, moja córka za nimi przepada 🙂
Składniki:
1 ½ szklanki ziaren amarantusa
100 g suszonych daktyli
100g orzechów ziemnych
100 g gorzkiej czekolady min.70%
2 łyżki oleju lnianego lub kokosowego
4 łyżki miodu
4 łyżki mielonych ziaren lnu złotego
Dodatkowo:
kakao i wiórki kokosowe do obtaczania
Wykonanie:
Amarantus gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z miodem i olejem w kąpieli wodnej lub w garnku na małej mocy palika. Odstawiamy.
Orzeszki ziemne przekładamy do malaksera, miksujemy do czasu uzyskania konsystencji masła orzechowego, następnie dodajemy daktyle i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Do przestudzonego amamrantusa dodajemy zmiksowane orzech i daktyle, mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i zmielony len. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (palce możemy maczać w wodzie, aby lepiej formować trufle). Trufle obtaczamy w kakao lub wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Dodaj komentarz