Czekoladowy clafoutis

Z okazji Dnia Czekolady 🙂 zapraszam dziś na francuski deser clafoutis , oczywiście czekoladowy … prosty i szybki deser … wiśnie zalane ciastem czekoladowym podobnym do naleśnikowego, zapieczone w piekarniku …podawane na zimno lub na ciepło … oprószone cukrem pudrem. Clafoutis często mylony jest z flaugnarde (również na blogu tutaj) różnica polega na tym, że do clafoutis używa się tylko wiśni lub czereśni natomiast flaugnarde może być zapiekany z różnymi owocami. Takt czy tak oba pyszne i warte wypróbowania 🙂

Flaugnarde czekoladowe z wiśniami (1)Flaugnarde czekoladowe z wiśniami (42)Flaugnarde czekoladowe z wiśniami (14)

Składniki:

3 jajka

1 1/3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)

300 g wydrylowany wiśni

Dodatkowo:

masło do wysmarowania formy

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termoobiegiem.

Naczynie żaroodporne  ( wymiary 25 cm na 17 cm) smarujemy masłem, odstawiamy.

Mleko podgrzewamy w małym rondelku, wrzucamy połamaną czekoladę, odstawiamy na kilka minut, aby czekolada się rozpuściła.

Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, wlewamy wymieszane mleko z czekoladą i wsypujemy mąkę oraz jeśli dodajemy cukier puder. Wszystkie składniki miksujemy do czasu aż, ciasto stanie się gładkie. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanego naczynia, na wierzch rozsypujemy wydrylowane wiśnie. Clafoutis pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C (z termoobiegiem) ok. 30 minut. Ciasto podczas pieczenia ładnie wyrasta, ale po wyjęciu z piekarnika opada, mimo to jest smaczne :). Clafoutis podajemy na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Flaugnarde czekoladowe z wiśniami (53)

5 odpowiedzi na „Czekoladowy clafoutis”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa