Czekoladowy pudding chia z jagodami
Czekoladowy, zdrowy i w dodatku pyszny! … pudding z chia, czyli … nasionka szałwii hiszpańskiej zalane mieszaniną soku z pomarańczy, mleka i kakao … podane z jagodami leśnymi (takimi ze słoika z domowej spiżarni )… cudo!
5 łyżek nasion chia ( szałwii hiszpańskiej)
3/4 szklanki soku z świeżo wyciągniętych pomarańczy, ewentualnie soku z kartonu dobrej jakości
3/4 szklanki mleka krowiego lub kokosowego
2 łyżki ciemnego kakao
1-2 łyżeczki miodu, można pominąć
Dodatkowo:
1 słoiczek zaprawionych jagód, ( jeśli macie takie zapasy) lub świeżych jagód posłodzonych odrobiną miodu i lekko podgrzanych, do czasu aż puszczą sok.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pudding umieszczamy w większej misce. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki (rózgi kuchennej). Naczynie z puddingiem przykrywają folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem pudding przekładamy do szklanek, na wierzch wykładamy jagody i podajemy.
Mniam… 🙂
ale pyszności… a jak pięknie się prezentuje! 🙂
Wygląda super! Ja zawsze zalewałem nasiona chia mlekiem zmiksowanym z bananem, ale na pewno wypróbuję Twój przepis 🙂
czy nasionka szałwi hiszpańskiej mają jakieś właściwości zdrowotne? bo bardzo często pojawiają się na blogach kulinarnych?
Tak są bardzo wartościowe. Chia (szałwia hiszpańska) to bogactwo mikroelementów, błonnika, kwasów tłuszczowych Omega-3, białka oraz duża zawartość przeciwutleniaczy.